A böjt, a méregtelenítés a tavaszi megtisztuláshoz, megújuláshoz kapcsolódó fogalmak. A böjt erősen kötődik a keresztény valláshoz, Jézus megfeszítését megelőző 40. napon, Húshagyó kedden kezdődik. Ilyenkor a hívők 40 napon keresztül nem vesznek magukhoz húst. Azonban ez nem kizárólag testi, inkább lelki megtisztulás jelent, mellyel a böjtölő közelebb kerül Istenhez.

A tavaszi megtisztulás mára már divattá vált, és főként a test méregtelenítését veszi célba, legrosszabb esetben pedig a súlycsökkenést. A fogyás nyilván kedvező élettani hatásokkal jár, azonban egy megtisztulásnak soha nem lehet ez a célja. Egy tisztítókúra nem pusztán húsmegvonással jár, hanem egyéb, a szervezetünket terhelő ételektől és italoktól is tartózkodnunk kell.  

Drasztikus változata a léböjt kúra, melyet egyedül, szakember felügyelet nélkül ne alkalmazzunk, hiszen ebben az esetben a szilárd táplálék több napon keresztüli teljes megvonása rosszulléthez, ájuláshoz vezethet.

Ennél kedvezőbb megoldás a zöldségkúra, melyet akár egy hétig is tarthatunk. Nyilván ezt sem könnyű véghez vinni, de a lelki ráhangolódás sokat segíthet célunk elérésében. A zöldségkúra alatt a hüvelyesek kivételével bármely zöldség, a banán kivételével pedig bármely gyümölcs fogyasztható. Készíthetünk frissen préselt gyümölcslevet, és megehetjük a zöldséget, gyümölcsöt nyersen vagy párolva, azonban sem zsiradékot, sem sót nem adhatunk hozzá a főzés során.

A zöldségkúra részét képezi napi 2-3 szelet teljes kiőrlésű kenyér, azonban azok, akik érzékenyek a gluténre, helyettesíthetik a teljes kiőrlésűt gluténmentes pékárura. Sőt, aki nem érzékeny a gabonafehérjére, a megtisztulás alatt ő is kipróbálhatja a gluténmentes kenyeret, hiszen a glutén is terheli az emésztőrendszerünket, akár vannak tüneteink, akár nincsenek.

Szintén jól betartható kúra a barnarizses napok alkalmazása. A méregtelenítés 5 napja alatt a fenn említett megkötések mellett – hüvelyesek és banán kizárva – minden gyümölcs és zöldség fogyasztható frissen préselt léként, nyersen vagy párolva. A barnarizs pedig fedezi a napi energiaszükségletünket, így kevésbé törnek ránk az éhségrohamok, és a fáradtság is elkerül bennünket.

Az 5-7 napos kúra rendkívüli előnye, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyagot tartalmaz, az élelmi rostok pedig az emésztőrendszerünket teljesen kipucolják, ráadásul a salaktalanítás a narancsbőrre is kiváló hatással van.

Három dologra mindenképp érdemes figyelnünk:
  1. a zöldségek és gyümölcsök biztos forrásból, lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származzanak, hiszen mit sem ér a méregtelenítés, ha nagy mennyiségű vegyszerezett élelmiszert veszünk magunkhoz,
  2. mivel lelki megtisztulásnak is kell tekintenünk, fontos a nyugalmas környezet, a relaxáció, a meditáció.
  3. tartózkodjunk a kávé, alkoholos italok és a cukrot tartalmazó üdítők fogyasztásától, de legalább napi 2 liter szénsavmentes vizet vagy gyógyteát igyunk meg. 
+1. Mozgás. Ebben az esetben inkább a sétát, az úszást, a jógát részesítsük előnyben. 

Jelentkezés foglalkozásra


Nevem: E-mail címem:
Foglalkozás neve: Választott időpont: