Mivel a cöliákiára nincs gyógyszer, egyelőre az egyetlen gyógymód a gluténmentes táplálkozás, tehát minden olyan ételről le kell mondani a gluténérzékeny embernek, amely glutént tartalmazó gabonából készült.

Ebben az esetben a glutén mennyisége nem számít, hiszen a legkisebb mennyiség, az élelmiszerben nyomokban fellelhető gabonafehérje is károsodást okozhat a bélrendszerben, még akkor is, ha tünetek nem jelentkeznek azonnal.

Az ételek kiválasztásánál és fogyasztásánál óvatosnak kell lenni, de nem érdemes pánikba esni, hiszen rengeteg olyan élelmiszert lehet fogyasztani, amely teljesen mentes a gluténtől.

A gluténmentes étrendnek köszönhetően a kellemetlen tünetek elmúlnak, a vérvizsgálat kóros értékei normalizálódnak, a vékonybél nyálkahártyája meggyógyul. A szervezetben a tápanyagok újra felszívódnak és hasznosulnak, így a testsúlyvesztés kiegyenlítődik, javul az általános közérzet.  

A fogyasztható élelmiszerek listáját három kategória alapján szoktuk besorolni: problémamentesen fogyasztható, kockázatos élelmiszerek, tiltott élelmiszerek.

A problémamentesen fogyasztható élelmiszerek azok, amelyekben egyáltalán nincs glutén: kukorica, köles, rizs, hüvelyesek, amarant, libatop, hajdina, burgonya, tápióka, gesztenye, tej- és tejtermékek, húsok, halak, tojás, növényi olajok, gyümölcsök és zöldségek, illetve ide tartoznak azok a speciális módon elkészített ételek, melyeken a „gluténmentes” felirat szerepel.

Kockázatos élelmiszerek azok a félkész-, készételek, húskészítmények, szójaszószok, fagylaltok, melyek összetevőként vagy adalékanyagként glutént tartalmazhatnak. Mindig olvassuk el az élelmiszeren az összetevők listáját, hiszen a glutént minden esetben fel kell tüntetni, még akkor is, ha csak nyomokban van jelen. Kockázatosak lehetnek azok az élelmiszerek is, melyek előállításuk során véletlenül szennyeződnek gluténnel.

A tiltott élelmiszerek közé értelemszerűen azok az ételek tartoznak, melyekben búza, rozs, árpa, tönköly khorosszán-búza, tönkebúza vagy tritikálé van. A tiltott élelmiszerek listáján szerepel az összes búzából, rozsból készült kenyér, tészta, péksütemény, pizzatészta, kekszek, sós és édes sütemények. A nem tiszta zabot tartalmazó élelmiszereket is kerülni kell, mert a betakarítás, tárolás és feldolgozás során könnyen szennyeződhet glutént tartalmazó gabonával.
 

Jelentkezés foglalkozásra


Nevem: E-mail címem:
Foglalkozás neve: Választott időpont: