Hallottál már a ciroklisztről? Nem? Ne csodálkozz, hiszen nemcsak Magyarországon, de Európában sem alkalmazzák gyakran élelmezési célra, pedig a világ 5. legnagyobb mennyiségben termesztett gabonája. Főként takarmány célú felhasználása ismert, azonban hibrid fajtáiból remek ciroklisztet lehet őrölni.

Az afrikai szavannákon őshonos, de a mérsékelt éghajlaton is jól termeszthető. Összetétele hasonló, mint a kukoricáé, azonban fehérje tartalma magasabb, zsírtartalma viszont alacsonyabb. A cöliákiában szenvedőknek nagyon jó hír az, hogy a cirok magja nem tartalmaz glutént.

A gluténmentes diétában alkalmazott kukorica- vagy rizsliszt rosttartalma igen alacsony, ezért megfelelő alternatíva lehet a teljes kiőrlésű cirokliszt használata. Élelmi rostban, fehérjében és vasban gazdag, E-vitamin tartalma pedig kiemelkedően magas a többi lisztéhez képest.

Fehérje és keményítő tartalma miatt lassabban szívódik fel a szervezetben, ezért nemcsak gluténmentes diétában érdemes kipróbálni, hanem cukorbetegek, fogyókúrázók is beiktathatják étrendjükbe a szénhidrát tartalmát figyelembe véve. Az élelmiszer glikémiás indexe 48. Ez az érték a 0-55 közötti tartományba esik, ami alacsony glikémiás indexnek felel meg, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.

A teljes kiőrlésű ciroklisztet használhatjuk önmagában vagy egyéb gluténmentes liszttel vegyítve. Tökéletes alapanyag lehet palacsinta, sütemény vagy kenyér sütéséhez. 

Folyamatosan próbálgatni fogjuk mi is a cirokliszttel való sütést-főzést, hiszen a 48-as glikémiás index magáért beszél. Találtunk palacsinta receptet, amire nagyon kíváncsiak vagyunk, ugyanis olykor a búzalisztből készült verzióval is meggyűlik a bajunk. De kísérletezni fogunk kenyérrel és tortillaval is, a tapasztalatainkat megosztjuk veletek. 

A teljes kiőrlésű ciroklisztet beszerezheted a Kredencboltban (1182 Budapest, Cziffra György u. 74.) vagy webáruházunkban a következő linkre kattintva:

Teljes kiőrlésű cirokliszt 

Jelentkezés foglalkozásra


Nevem: E-mail címem:
Foglalkozás neve: Választott időpont: